Gyakran Ismételt Kérdések

 • Miért szükséges terhesgondozásra járni?
 • Mikor kell jelentkezni terhesgondozásra?
 • Biztonságos a szex terhesség alatt?
 • Előnyös-e a testmozgás a terhesség alatt? • Miért szükséges terhesgondozásra járni?

  Hazánkban átlagosan  százezer  nő szül évente. Közel egyharmaduknál jelentkezik  valamilyen terhességgel összefüggő szövődmény. Azoknál, akiknél  nem történik megfelelő terhesgondozás előfordulhat, hogy az ilyen szövődmények észrevétlenül zajlanak le, vagy nem ismerik fel azokat idejében.  Ez súlyos következményekkel  járhat mind az anya,  mind  baba számára. 

  Ez a statisztika nem jelent aggasztó arányt, csupán jelzi a gondozás fontosságát.

   
  Mikor kell jelentkezni terhesgondozásra?

  A terhesgondozást a lehető leghamarabb, ideális esetben a teherbe esés előtt tanácsos elkezdeni. Így sok olyan probléma kerülhet felismerésre, amit a fogamzás előtt érdemes kezelni. Például: cukorbetegség, pajzsmirigy problémák, magas vérnyomás, krónikus húgyúti, valamit hüvelyi fertőzések.
  Biztonságos a szex terhesség alatt?

  Ha Ön terhes, vagy akár tervezi a terhességet, akkor már valószínűleg sok információt talált e témában. Terhesség előtti és utáni időszakra adandó válasz nem jelent gondot.

  De kevesebbet beszélünk a szex témájáról terhesség alatt, talán azért, mert a kulturális tendenciák nem társítják várandós anyákat a szexualitással és ezért a téma talán kissé zavarba ejtő egyesek számára. 

  Többen úgy teszik fel a kérdést, hogy biztonságos-e a szex terhesség alatt, normális esetben?

  Nos, hogy mi a normális az egyénenként különbözhet, de mindenki számíthat arra, hogy változások lesznek a szexuális életében. Ez nagymértékben függ a kismamában lezajló testi és lelki változásoktól, valamint függ a partnerkapcsolattól. Nyíltan kell beszélni arról, hogy milyen a kielégítő és biztonságos szexuális kapcsolat a terhesség alatt.

  A szex biztonságosnak tekinthető a normális terhesség minden stádiumában.

  Mi a "normális terhesség"? 

  Alacsony kockázatúnak  „normálisnak”  tekinthető a terhesség ebből a szempontból, ha például  vetélés, vagy koraszülés nem fenyeget. Erről terhesgondozó orvosától egyértelmű választ kaphat.

  Feltétlenül nem mindenki vágyik rá, csak azért, mert biztonságos a terhesség alatti szex. Sok várandós anya vágya ingadozik a terhesség különböző szakaszában és sokan találják kényelmetlennek a szexet a testük megnövekedett mérete miatt. Vannak akiknél ellentétes hatást vált ki a terhesség és fokozódik a libidójuk és az intim együttlét utáni vágy.

  Ön és partnere nyíltan beszéljenek e témáról! A  beszélgetés, a csókolózás, simogatás és az együtt töltött meghitt idő, gyakran másképpen, de kielégíti az intimitás igényét.

  Nyugodtan kísérletezhet különböző pozíciókkal, hogy megtalálja a legkényelmesebbet.

  Sok nő elveszti a vágyat és a motivációt a terhesség késői szakaszában - nem csak a testi változások miatt, hanem azért is, mert a küszöbön álló szülés gondolatától és az anyává válás tudatától más lelki állapotba kerülve, csökken a libidója.
  Előnyös-e a testmozgás a terhesség alatt?

  Semmi kétség, a testmozgás előnyösen hat a kismamára és a magzatra, ha a terhesség zavartalan, minden héten legalább 150 perc ( 2 ½ óra) mozgás javasolt a várandóság teljes ideje alatt. Fontos, hogy a nők megfelelően karbantartsák testüket. A mozgás növeli a test energia szintjét, a terhességhez társuló fáradtság érzet könnyebben legyőzhető. Ilyenkor  endorfin szabadul fel, ezt boldogsághormonnak is nevezik, ami akár euforikus élményt is képes kiváltani az emberben. Segít az alvásban, csökkenti a stresszt és a szorongást. Fájdalomcsillapító hatása révén enyhíti a hátfájást. 

  A mozgás az izmok megerősítésével és tónusuk fokozásával javítja a testtartást, megelőzheti a terhesség alatti ízületi elváltozások kialakulását, mivel aktiválja az ízületi folyadék termelődését. Megemelkedik a véráramlás a bőrben, így az egészségesebb és ragyogóbb lesz.

  A várandósság ideje alatt gyakori panasz a székrekedés. Mozgás, hatására a bélműködés fokozódik és ez elősegíti normális emésztést. 

  A terhesség alatti fogyókúra nem tanácsos, testsúlyát mozgással és megfelelő táplálkozással célszerű karbantartani !

  A szív és érrendszer  fokozatosan alkalmazkodik az igénybevételhez, így később a szülés sem jelent túl nagy megterhelést. A jól karbantartott izmok erejére szüksége lesz, amikor gyermekét világra segíti.  

  Abban az esetben ha várandósága alatt sikerül rendszeresen gyakorlatokat végeznie , a szülés után könnyebben visszanyeri szervezet a terhesség előtti formáját. Néhány héttel a szülés után üde, sportos, mosolygós anyuka válhat önből és ehhez a saját maga választotta mozgásforma is hozzásegítheti. 


  Moziműsor :
  Westend mozi
  Aréna mozi
  Campona mozi
  Sugár mozi
  Corvin mozi
  Malom mozi
  Lurdy mozi
  Pólus mozi