Néhány fontos fogalom

2011-05-19 18:42:00

  

Néhány fontos fogalom
Miután beigazolódik a terhesség az első kérdés legtöbbször az, hogy hány hetes a baba és mikorra várható. Az első vizsgálat során megállapításra kerül a terhességi kor és a szülés várható időpontja.

Néhány fogalom

Miután beigazolódik a terhesség az első kérdés legtöbbször az, hogy hány hetes a baba és mikorra várható. Az első vizsgálat során megállapításra kerül a terhességi kor és a szülés várható időpontja.

 

A terhesség időtartama:

A terhesség normál időtartama a szabályos 28 napos ciklusokat alapul véve 40 hét, vagy 280 nap, ami az utolsó menstruáció első napjával kezdődik és a baba megszületéséig tart.

 

Terhességi harmadok ( trimesterek ):

A terhesség harmadokra, trimeszterekre van osztva. Gyakran fogják hallani a trimeszterkifejezést a terhesgondozás során.

Első trimeszter: 1- 12. hét
Második trimeszter: 13- 24.
Harmadik trimeszter: 25.- héttől a szülésig

 

A fogamzás időpontja:

A fogamzás legvalószínűbb ideje, normál szabályos 28 napos ciklus esetében a menstruáció első napját követően a 14. napra tehető. Ekkor történik a peteérés és ebben az időpontban legvalószínűbb a megtermékenyülés.

 

A terhességi kor:

Az utolsó vérzés első napjától eltelt időszak, hetekben és napokban megadva. Ha 6 hetes terhességet állapítanak meg, a fogamzás 4 hete történt.

 

Magzati kor:

A fogamzástól számított kor, hetekben és napokban megadva.

 

Ultrahang-kor:

Az ultrahang vizsgálat során mért adatok alapján számított kor, hetekben és napokban megadva.

 

A szülés időpontja (terminus):

A szülés várható időpontját több mint száz éve a Naegele szabály szerint határozzák meg. Az utolsó rendes menstruációból úgy kalkulálják, hogy az első naptól számított 280. napra, vagy 40 hétre esik az ideje.

Ez a számítás a szabályos 28 napos menstruációs ciklust veszi alapul.

Amennyiben a ciklus szabályos, de 28 napnál hosszabb, vagy rövidebb, az első napból kiszámított időpontot az eltérő napok számával módosítják. Ilyenkor annyi napot adnak hozzá, illetve vonnak le, amennyi az eltérés.

Egy gyakorlati példa, ha az utolsó menstruáció első napja: 2010.01.01.

szülés időpontja 28 napos ciklus esetén ( 2010.01.01. + 280 nap ): 2010.10.08.
szülés időpontja 24 napos ciklus esetén ( 2010.01.01. + 280 nap – 4 nap ): 2010.10.04.
szülés időpontja 32 napos ciklus esetén ( 2010.01.01. + 280 nap +4 nap ): 2010.10.12.

Fontos megjegyezni, hogy ezekkel a módszerekkel meghatározott időpont csak becslés, a legtöbb újszülött a 38. és a 42. hét között jön világra. A nőknek csak öt-tíz százaléka szül a valóban esedékes napon.

Az eltérésnek több oka van. A Naegele- számítás nem veszi figyelembe azt, hogy a peteérés és a fogamzás nem mindig a 14. nap körül történik, vagy szabálytalan a ciklus. Sok esetben hosszas vérzéskimaradás, szoptatás alatti, vagy utáni első peteérés alkalmával fogan a terhesség. Bizonytalan esetekben ultrahangvizsgálat segítségével határozható meg a terhesség kora ( ultrahang-kor ) és a szülés várható időpontja ( ultrahang-terminus ).

 

Az anyaméhben eltöltött hetek:

A petesejt a megtermékenyülés után, egy héttel jut el a méhbe és kezdi meg a beágyazódást, a 40 hétből már eltelt 3 hét, tehát a babák átlagosan 37 hét körüli időt töltenek az anyaméhben.

 

Koraszülés:

A betöltött 37. hét előtt megindult szülést nevezzük koraszülésnek. Ha a terhességi kor pontosan nem állapítható meg, 2500 grammnál kisebb születési súly esetén beszélünk koraszülésről.

 

Terminustúllépés:

Az utolsó menstruáció első napjától számított 280 napot meghaladó esetben beszélünk terminustúllépésről.

 

Túlhordás:

Akkor beszélünk túlhordásról, ha a terhesség 42. hétnél, 294 napnál tovább tart.Moziműsor :
Westend mozi
Aréna mozi
Campona mozi
Sugár mozi
Corvin mozi
Malom mozi
Lurdy mozi
Pólus mozi